Bazylia i jej morfologia.
Bazylia to roślina, która jest wspaniałym dodatkiem do potraw kulinarnych. Jednocześnie jest też bardzo ładna, ciekawa roślina doniczkowa, która można hodować nawet w domowej kuchni, na oknie. ”Ten, kto chce pozostać w dobrym zdrowiu, powinien unikać smutnych nastrojów i zachowywać radosny umysł.” – Leonardo Da Vinci
Jak przedstawia się morfologia bazylii?
Morfologia bazylii przedstawia się następująco:
- Liście bazylii są koloru zielonego, poprzedzielane symetrycznie, mają ząbkowate brzegi, wyrastają na małych gałązkach.
- Łodyga jest cienka, twarda, pokryta liśćmi i kwiatem na czubku.
- Kwiat jest koloru białego, ma malutkie kielichy, w kielichach jeszcze są małe pręciki z pyłkiem.
- Bazylia rośnie we Włoszech, jest znana w wielu potrawach włoskich, zwłaszcza w sosie neapolitańskim czy też bolońskim. Znana też ze sosu pesto, w pizzy Margaricie i tak dalej.
W Polsce roślina ta nie przetrwa zimy, dlatego można ją tylko sadzić i korzystać z niej latem. A we Włoszech jest ona rośliną całoroczną, gdyż są tam ciepłe temperatury, egzotyczne.
Na zakończenie wypad stwierdzić, że bazylia to wspaniała roślina, ma szlachetny, dekoracyjny wygląd, jest również wspaniałym źródłem smaku różnych potraw.